Galskap er å mangle kontakt med virkeligheten.

Publisert 28. april 2024

Alexander Lowen sier: galskap er å mangle kontakt med virkeligheten. Hans poeng er at vi som mennesker benekter virkeligheten når den blir for vanskelig. Vi er redd for å bli gal, om vi føler det vi føler, når det vi føler ikke gi mening eller overveldes oss. En benekter da sannhet for å fungere.

Denne faglige relfeksjon tar opp hva som kan skje når sannhet forties. Eg deler en sann historie, hentet fra Bert Hellinger bok familiekonstellasjoner. Historien er crazy. Det viser at familiehemmeligheter ikke slipper unna avsløringer. De uløste flokene avsøres ikke i form av avisinnlegg, eller advokatstyr, de kommer i kroppene og skjebnene til andre familiemedlemmer. Eg ble påminnet denne historien nylig, da noen fortalte om «en familietragedie i generasjoner».

Her er historien:
Kvinne (oldemor til klient) gifter seg med bonde, mens hun er gravid dør mannen 27 år gammel den 31. desember. Kvinnen var utro mot sin første mann, med den mann som hun senere giftet seg med. Det var da en mistanke om at 1. mann ble drept. Kvinnen giftet seg 2. gang 27 januar, denne mannen døde i en ulykke 27 år gammel. 27 år senere døde et barnebarn på samme måte som mann nr 2. Et annet barnebarn forsvant på samme alder (27 år). Et annet barnebarn ble gal 27 år gammel den 31 desember og hengte seg 27 januar. Hans kone var da gravid. Hans sønn (oldebarn), ville også skyte seg selv rundt 31 januar. Dette ble avverget. Hellinger, Bert, 2008/2010. Rising in love. A philosophy of being. Side 34

Generasjonstraumer gir oss ofte den forståelse vi søker, når vi ikke klarer å endre noe alene. Eller vår skjebne kjennes mer urettferdig enn vi kan tåle.

Her er en lenke til Mark Wolynns video som forklarer dette fenomen, at vi arver andres plager gjennom vårt dna. Hans historie er også dramatisk, han var i ferd med å bli blind, og løste seg fra denne skjebnen med å løse opp i forfedres uløste følelser. Her er lenken.

En må løse seg fra innviklinger i generasjonstraumer, (kalles også identifiseringer) før vi klarer å løse opp i egne floker på et dypere plan. En innvikling er når en ubevisst er bærer av en annens skjebne, og dette styrer ens liv. Innviklinger kan handle om urett som fortrenges, som i eksempelet foran, men også om sykdommer, fortrengte følelser, urett ved arv, utroskap, valg av yrke. Innviklinger skjer i familier, men også i samfunnet som organisasjoner, arbeidsplasser. Mange med meg har hørt om situasjoner på en arbeidsplass hvor en «konflikt» løser seg fordi en person slutter, og den person som erstattet denne personen var «akkuart lik».

Tenk på mulige innviklinger når:
– sykdom, plager, skjebner ikke gir mening
– avhengigheter en ikke kommer ut av
– når en ikke klarer å hjelpe seg selv uansett hva en gjør
– når noe går igjen i generasjoner

Generasjonstraumer er en viktig del av å forstå oss selv som mennesker. De påvirker oss enten vi har hørt om det eller er ubevisst om fenomenet. Anbefaler sterkt å lytte til videoen av Mark Wolynn, en varer 30 min og eg ler litt hver gang eg ser den.

Lyst å lære mer? Velkommen til systemisk samtale eller workshops på Sofiasenterer. Her er en lenke til vår booking side for mer informasjon. Ønsker du å bestille time, kontakt meg ps sms, tlf 45 66 21 18, fordi bookingssiden fungerer ikke optimalt for tiden. Den viser at booka timer er ledige.

Veavågen den 28. april 2024.

Hildur Vea, PhD og Psykoterapeut.