Julegaver som varmer hjertene

Publisert 15. desember 2023

Julen nærmer seg, og de fleste er opptatt av julegaver, på et eller annet vis. Mange tenker de vil gi noe som gleder den andre, og som ikke koster mer enn det smaker å gi gaven. Det de færreste tenker over, er at vi som mennersker er opptatt av ulike ting alt etter hvor vi står i forhold til utvikling av vår bevissthet.

Vår psykiske utvikling som voksne mennesker går gjennom tre faser.
Første fase er den materialistiske fasen, da er vi noe når vi eier noe.
Neste fase er utdanning og karriere. Her brukes jobb og utdanning som speil for å se hvem vi er.
Den tredje fasen er knyttet til det å skape noe, bidra til noe som har varig verdi. Da speiler vi oss i noe som har varig verdi og er utenfor oss selv.

Gaver som gleder den andre vil være gaver som samsvarer med det nivå en befinner seg på, på denne utviklingen. De som er opptatt av materialisme, vil vanligvis sette pris på dyre gaver, lekre gaver, merke gaver. De som er opptatt av utdanning og karriere, de kan like gaver med mening, hva nå det måtte være. De som liker å skape noe, kan sette pris på noe å spise/drikke, eller noe en gjør sammen. Et besøk med en god samtale varmer ens hjerter mer enn kjøpeting.

Kort sagt, julegaver som varmer hjertene er de gaver som hvor mottaker opplever seg sett og satt pris på som den en er. Å få en gave som står på en ønskeliste, smaker ikke like godt som om en fikk samme gaven som en overraskelse.

Julen er en tid hvor mange ønsker seg noe som varmer hjertene. Og det som egentlig varmer oss mest, er å være sammen med mennesker som rommer oss som den vi er. Når vi kan være oss selv fullt ut, slik at vi ikke trenger verken spille roller eller bære masker. Når vi kan få ha en mening som ikke alle deler. Når vi kan få like noe som andre kanskje ikke har hørt om, uten at den som er uvitende eller uopplyst blir trigget av at en ikke vet eller at en ikke får full støtte for egne meninger.

Neste all terapi har en del som handler om akkurat dette, smertefulle relasjoner fordi en ikke rommes som den en er. Noen kritiseres og opplever seg feil i alle situasjoner, andre ties ihjel.

Julen er utfordrende for mange fordi familien er de relasjoner hvor vi trigges mest. Vår familie er der for at vi skal vokse og utvikle oss. Noen ganger er det barna som skal lære av de voksne, andre ganger motsatt. Den største gaven foreldre kan gio sine barn er frihet. Og frihet gis til barna når foreldre ikke forventer noe av dem, og når foreldre klarer seg selv slik at barna slipper å ta ansvar for dem.

De fleste foreldre ønsker sine barn det aller beste. Og noe av det vondeste som finnes er når egne barn lider, eller relasjon mellom foreldre og barn smerter. Det er de som er voksne som har ansvar i slike situasjoner. Og er bådee foreldre og barn voksen, har begge ansvar for å rydde opp. Dersom det er barn som lider, så kan alltid foreldre hjelpe barna med å selv gå til samtaleterapi. Siden vi er programmert til å tenke at det er den som lider som må ha terapi, er det ofte lettere for foreldre å kjøre barn til hjelpere, enn til å ta tak i egne floker.

Som barn tar vi alle opp i oss våre foreldres psyke. Både de programmer de er bevisst, og deres underbevissthet. Er det mye kaos i våre foreldres underbveissthet, vil klarhet mangle. Og da vil barnet som har tatt opp i seg dette kaoset streve med både eget kaos og foreldres kaos. Når foreldre, også som godt vokse rydder opp i egen psyke, vil alltid barna tjene på dette. Selv om mange foreldre er villige til å strekke seg langt for å hjelpe egne barn, har mange en grense som går på at de ikke vil åpne opp for den ryddejobben det er å møte seg selv, dønn ærlig.

Heldigvis er en som barn av foreldre med indre kaos, ikke avhengig av at foreldre rydde ri egen psyke. Mange barn opplever at dette skjer ikke, og kommer aldri til å skje. Da har barnet som voksen mulighet til selv å ta tak. Fordi når en erkjenner hvordan en opplevde det en har erfart, vil disse følelsene slippe taket.

Den beste julegaven en kan gi til egne barn som sliter er å ta tak i seg selv. Jo lavere alder barna har, jo viktigere er det å finne styrke og balanse i seg selv.

Veavågen den 15. des 2023.